Follow on Bloglovin

nadjasbokblogg.blogg.se

2013-02-24
14:00:00

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann - Jonas Jonasson

Jag vill först be om ursäkt för att det tog så lång tid för mig att lägga ut en ny recension men från och med nu så kommer jag försöka (läs försöka) lägga upp som vanligt!

SPOILER VARNING!

"Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt. Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig."

Efter många om och men så har jag äntligen läst ut denna bok! Det tog hela förra läsåret för mig att läsa den och jag har samlat många citat från boken som finns i mitt skrivhäfte, så det är bara för mig att välja och vraka om vilket/vilka citat jag ska skriva hit!

Boken handlar om ingen mindre än den hundraårige Allan Karlsson och hans resa i både nutid och förflutna. Under nutiden så rymmer Allan från sitt eget hundraårsfirande ut på nya äventyr där pengar, mord, vänskap, en massa alkohol och till och med en elefant!?

Det är ju inte bara nutiden som är händelserikt, utan det är ju även hänt en massa saker under Allans yngre dagar! Truman, Churchill, bomber etc är bland annat det som finns med i hans livs resa!

Boken kunde bli riktigt segt samtidigt som författaren kunde skriva på ett underhållande sätt. Jag tyckte nog inte om boken lika mycket som mina skolkamrater gjorde men även jag hade mina småfnittrande stunder när jag läste. Dock så var boken seg efter ett tag igen och då gick det sakta att läsa igenom de kapitlen som antingen var långa eller korta. Mestandels var dem sega kapitlen långa.

Skulle jag kunna läsa om boken? Sure, någongång i framtiden kanske men jag har inte suget att läsa om den för närvarande.

Favorit karaktär: Allan är en solklar favorit då man bland annat följer honom från allra första början till slutet.

Jag hade även den förvirrande Herbert Einstein som favorit, och den sköna Gunilla Björklund eller som hon kallas... Den Sköna.

Favorit del/kap: Kapitel 12.

Minnesdel: "Vicepresidenten, å sin sida, roade Allan genom att imitera president Roosevelts försök att resa sig ur rullstolen. När stämningen var på sin absoluta topp smög säkerhetschefen upp vid sin vicepresidents sida.

- Kan jag få tala med er, sir!

- Prata på du, sluddrade vicepresidenten.

- Gärna mellan fyra ögon, sir.

- Det var fan vad du är lik Humphrey Bogart! Har du sett, Allan?

- Sir..., sa den besvärande säkerhetschefen.

- Ja, men vafan är det frågan om? fräste vicepresidenten.

- Sir, det är om president Roosevelt.

- Ja, vad är det nu med den gamle geten? skrockade vicepresidenten.

- Han är död, sir."

Betyg: 3.5 av fem möjliga!

Sidor: 391 sidor utan extramaterialet