Follow on Bloglovin

nadjasbokblogg.blogg.se

2013-05-19
14:00:00

Frankenstein - Mary Shelley

Nu är det här en annan uppbyggnad än de recensioner jag brukar göra, men jag kände att när jag ändå redan har skrivit en recension på den här på bokcrikeln så känns det onödigt att skriva en till. Hoppas det blir okej ändå!

 (Bilden tagen från Google) SPOILER VARNING!

Handling

Boken handlar om Victor Frankenstein som gjorde sig ett försök att skapa en mänsklig varelse av likdelar och göra det levande igen med hjälp av elektricitet. Dock så misslyckas detta, till en viss del. Varelsen lever men den är ohyggligt ful och eländig och Victor vill absolut inte se detta monster.

 I början så ”följer” man Robert Walton som skriver brev till sin syster Margaret eller Mrs. Saville som Walton skriver i början av varje brev som ska ut till sjöss på en upptäcksresa till Nordpolen. I det fjärde brevet berättar Walton att han först uppmärksammade en varelse med formen av en människa, vars kropp var gigantiskt åkte i en släde styrd av hundar. På morgonen hittar han och hans mannar en släde med en människa inuti.

Människan i släden visade sig var Victor Frankenstein som berättar en historia innan han skapade det hänsynslösa monstret till det att Victor jagar det till världens ände… bokstavligt talat.

Karaktärer

Den främsta karaktären är Victor Frankenstein. Men till en början (och i slutet) så följer man Robert Walton och till en liten, liten del självaste Frankensteins monster.

Robert Walton får man inte veta allt för mycket om förutom att han har en syster som han skriver brev till under resans gång. Jag tycker att han verkar vara någon som delvis gillar äventyr.

Walton verkar beundra Victor Frankenstein, och trots att Walton inte trodde att han skulle hitta någon vän ute på havet så verkar det som att han älskar Victor Frankenstein som en broder.

Victor Frankenstein som är självaste huvudpersonen i boken. Han är född i Genève och ganska smart. Han hade en bra uppväxt med sina föräldrar, bröder och sin kusin Elizabeth Lavenza (som senare blir hans hustru).

Victor Frankensteins föräldrar beslöt att han skulle studera vid universitetet i Ingolstadt där han träffade på monsieur Waldman, en professor som olik sin kollega (Monsieur Krempe) inte visade någon förakt till de namn som Victor Frankenstein nämnde.

Victor Frankenstein skapade en varelse (Frankensteins monster) som var ohygglig att han inte ens ville veta av honom. Monstret försvinner men det blir hans plågoande ända till slutet.

Victor Frankenstein är en sådan som kan känna skuld och har både sympati och empati för andra människor, förutom sitt eget monster som han vill ta kol på och blir att styras av hämndbegär.

Frankenstein är Victor Frankensteins skapelse som senare börjar utveckla en egen personlighet och lär sig hur man för ett samtal med hjälp av sina observationer av en familj. Frankenstein vill inget hellre än att kunna känna samhörighet med andra människor men på grund av hans utseende så misslyckas han.

Han utför ett par mord på bland annat Frankensteins lillebror. Han begär att Victor ska göra en kvinnlig skapelse till honom, Victor började men bröt sitt löfte och förstörde sitt verk. ”Nåväl. Jag går, men kom ihåg att jag kommer vara hos dig på din bröllopsnatt.” (s.153)

Omgivning

Omgivningen förändrar sig då Frankenstein i och med åker till olika platser. Men som jag uppfattar det så är omgivningarna ganska enkla men ändå praktfulla. Jag kommer inte ihåg om det stod något årtal någonstans i boken men jag gissar på att det är någon gång på 1700-talet med tanke på att det står 17… på varje brev som Robert Walton skriver.

Form och komposition

Boken är skriven i jag-form och den var lätt att läsa sig igenom. Men eftersom det inte händer så extrema saker förutom morden och när Frankenstein skapade monstret, så gick det ganska sakta att läsa.

Budskap

Victor Frankenstein styrs av ett hämndbegär för att vilja ta kol på skapelsen medan Frankensteins monster avskyr att han är skapad men som måste gömma sig för mänskligen på grund av hans monstruösa utseende vilket gör att avskyr sin egen skapare. Detta leder att i detta fall att Victor Frankenstein jagar monstret efter det sista mordet ända till slutet.

Boken heter Frankenstein eller The modern Prometheus. Enligt den grekiska mytologin så stal Prometheus elden och gav den till människan vilket resulterade i att både Prometheus och mänskligheten fick smaka på gudarnas hämnd.

Frankenstein lyckas bestämma över liv och död vilket gör att han agerar Prometheus och där både han (som skapare) och mänskligheten får lida. Budskapet här är att man inte bör bemästra naturen. Kan det vara för att hon ville vända bort upplysningens tankegångar, då man ville experimentera med allt och bemästra alla element.

”Boken handlar också mycket om hur mänskligheten agerar när den stöter på något som är den främmande. Läsaren kommer att sympatisera med monstret och tycka direkt illa om mänskligheten som behandlar monstret på ett sådant dåligt sätt. Monstret är från början snällt och har inga onda avsikter, men på grund av hur människorna behandlar honom kommer han att bli ond.”

Sammanfattning

Jag tyckte att boken var rätt okej. Jag förväntade mig dock att Frankenstein skulle vara stolt över sin skapelse men att byborna ville utrota denna varelse.

 Boken är rätt enkel men samtidigt kunde det vara svårt att greppa vissa delar och under vissa(många) stunder gick det rätt segt att läsa.

Men jag rekommenderar den här som älskar eller i alla fall tycker om en klassisk skräck roman. Jag skulle gärna vilja läsa den här på originalspråket då man i många fall får en mer känsla för böcker om man läser på originalspråket. Dock under delen som Frankensteins monster berättar sin historia känner man en stark sympati för honom och man blir att ogilla hur mänskligheten ser på honom och för stunden kringgå hans handlingar. Bra bok. 

Titel - Frankenstein eller The Modern Prometheus

Publiceringsår - 1818

Genre - Skräckroman (science fiction-roman)

Karaktärer: Victor Frankenstein

Robert Walton

Frankenstein (Victor Frankensteins monster)

Sidor – 209 (om man räknar bort efterorden som är på 14 sidor)

Språk – Svenska (originalspråk engelska)

OBS Glömde betyget: 3 av 5 möjliga!