Follow on Bloglovin

nadjasbokblogg.blogg.se

2013-12-22
14:00:00

En man som heter Ove - Fredrik Backman

Kan en man som är 59 år och som kör SAAB vara trevlig?

Handling

Boken handlar om Ove som inte vill något annat än att vara med sin fru som inte längre finns i livet. Samtidigt så flyttar Parvaneh med sina två barn och sin man Patrick som är tvärtom vad tur betyder.

Ove vill inte känna någon samhörighet till de andra då han anser att alla är kompletta idioter vad gäller allt från parkeringar till skyltar till vilken bil man egentligen ska ha. Men ändå händer det alltid någonting där andra människor vill vara nära Ove.

I mellanhand följer man Ove från sin ungdom till hur han är ”idag”.

Karaktärer

Den enda personen man egentligen följer är Ove som är 59 år och som tror att hela världen är inkompetenta idioter. Men lite av kapitel 39 och Epilogen följer man Parvaneh.

Ove gör allting på rutiner. Han vaknar alltid kvart i sex på morgonen. Har i exakt samma mängd kaffe (”Ett mått per kopp, och ett extra för kannan. Varken mer eller mindre.” sidan 12) som han och hans fru Sonja hade druckit i årtionden. Och medan kaffet kokade klädde han på sig kläderna och går ut på sin runda. Han kollar alltid så att folk inte har felparkerat, kontrollerar så att inget garage har haft inbrott under nätterna, han kontrollerar sitt eget garage tre gånger (som han gör varje morgon). Därefter går han alltid till gästparkeringen och noterar alla registreringsnummer och jämför det med anteckningarna han har skrivit dagen innan för att se om han behöver ringa transportstyrelsen för att ta reda på ägaren och skälla ut h*n. Sedan fortsätter hans rutiner.

Men man får veta att Ove inte alltid har varit sådär butter, utan det kom under senare år.

Om Parvaneh’s familj får man inte veta så extremt mycket förutom att hon är gravid med ett tredje barn, hennes man heter Patrick (även kallad Lufsen enligt Ove) och de två flickorna är sju respektive tre år.

Omgivningen

Man får aldrig riktigt veta vart de bor, men platserna som karaktärerna mest besöker är: inne i Oves lägenhet, utanför Oves bostad, sjukhuset och även beskrivning hur områdena såg från när Ove var barn. I nutiden (jag gissar på att året är antingen 2011 eller 2012) på historien så är det snö ute så antagligen så är det vinter.

Form och komposition

Boken var skrivet i tredje-persons form vilket blev jobbigt efter ett tag då det nästan kändes som att Ove var schizofren. Det händer inte mycket i boken (förutom i slutet då det kändes som att det gick alldeles för fort att läsa) så boken gick sakta framåt även om orden inte var allt för svåra att läsa.

Budskap

Budskapet var lite svårt att begripa då jag knappt själv vet vad budskapet egentligen är. Det kan ju visserligen handla om flera budskap I boken så som att det inte syns utanpå ifall en person är självmordsbenägen. Eller att man ska få vara tillsammans med vem man vill oavsett om andra tycker om det eller inte som exempel då Mirsad är homosexuell och att hans pappa Amel inte accepterar detta. ”- Min pappa hatar homosexuella. Han har alltid sagt det, att han skulle ta livet av sig om han fick veta att något av hans barn var det, fortsätter Mirsad.” Sidan 288. Och/eller att även om man kan verka vresig och det så kan man göra god handlingar.

Sammanfattning

Boken var rätt okej för att vara en skönlitterär bok där det inte är så mycket action. Boken var väldig seg i början men hade ett väldigt ”snabbt” slut. Det som dock var bra var att den här kunde väcka känslor så som ilskan mot Ove då han var otrevlig och sorg när man får reda på lite mer om hans tragiska historia. Jag skulle rekommendera den här boken till de som gillade ”Mannen som klev ut genom fönstret och försvann” då den här är skriven i samma stil som den.

Titel - En man som heter Ove

Publiceringsår - 2012-8-27

Genre - Skönlitteratur

Karaktärer - Ove

Parvaneh

Sidor - 348 sidor

Språk - Svenska
 
Betyg: 2.5 av 5 möjliga.
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: